Bitcoinkunskap.se

Atomic Swaps

Atomic swaps är en ny teknik inom kryptovalutor som möjliggör direkta, decentraliserade och trustless-utbyten av kryptovalutor. Atomic swaps eller atomväxlar är en form av decentraliserad handel som ger möjlighet att byta kryptovalutor utan att behöva använda en tredje part. Det ger användare möjlighet att utbyta kryptovalutor direkt med varandra för att få bättre priser, ökad säkerhet samt ett mer anonymitetscentrerat system.

Vad är atomic swaps?

Atomic swaps är en teknik som låter användare byta kryptovalutor som Bitcoin och Litecoin direkt och omedelbart utan att behöva be om hjälp från en tredje part. Det gör att man kan undvika problem som icke-registrerade handelsplattformar, risken för bedrägeri och risken för att lösenord ska stjälas. Processen är decentraliserad, så det är ingen tredje part som har någon kontroll över transaktionerna. Istället utförs transaktionerna direkt mellan två parter, vilket gör det mycket säkrare och sårbara för bedrägeri.

Hur fungerar atomic swaps?

Atomic swaps bygger på tekniken hashsigneringar. En hashsignering är en teknik som möjliggör för två parter att skicka sina hashar till varandra på ett säkert sätt. När de har gjort det kan de skapa en smart kontrakt som bestämmer vilka digitala tillgångar som ska bytas ut mellan dem. När kontraktet har skapats, signeras det av båda parter och deras signaturer sparas i blockkedjan. När båda parter har signerat den smarta kontrakten, utförs transaktionerna automatiskt och de digitala tillgångarna byts ut.

Fördelar med atomic swaps

Atomic Swaps har många fördelar jämfört med traditionella handelsplattformar. Det första är att det är mycket säkrare eftersom det inte finns någon tredje part som har någon kontroll över transaktionen. Det innebär också att det inte finns någon risk för bedrägeri eller att lösenord ska stjälas. Det andra är att det ger användare möjlighet att hitta bättre priser och mer anonymitet, eftersom processen inte involverar någon inblandning från utomstående parter.

Nackdelar med atomic swaps

En nackdel med atomic swaps är att det endast stöder vissa valutor. För tillfället stöder systemet bara Bitcoin, Litecoin, Ethereum och andra vissa altcoins. Det innebär att du inte kan göra atomic swaps med andra typer av valutor som fiatvalutor eller andra digitala valutor. Dessutom kan processen vara ganska komplicerad och svårförståelig för de flesta icke-tekniska användare.

Back to top