Bitcoinkunskap.se

Decentraliserad finans (DeFi)

DeFi

DeFi, eller decentraliserad finans, är en kategori av finansiella programvara och decentraliserade applikationer (DApps) som är byggda på decentraliserade nätverk. Det betyder att inget centraliserat organ eller myndighet kontrollerar dem. Istället är de byggda på blockchain-teknologi och fungerar som en slags marknadsplats där investerare kan handla med olika finansiella instrument som kryptovalutor, råvaror, aktier och obligationer. DeFi-plattformarna ger också möjlighet att låna och spara pengar, samt att skapa smarta kontrakt, allt utan att behöva gå genom en bank.

DeFi

Krypto-försäkring

Krypto-försäkring är en form av försäkring där investerare kan skydda sina investeringar mot marknadsförluster. Det är utformat för att skydda kryptovalutor i realtid mot marknadsförluster, volatilitet och andra ekonomiska risker. Det fungerar genom att konstruera en smart kontrakt mellan investerare och en försäkringsgivare som erbjuder ett försäkringsskydd.

Krypto-försäkring

Krypto-krediter

Krypto-krediter är ett finansieringssystem som bygger på blockchain-teknologi. Det är decentraliserat, vilket innebär att det inte finns någon central bank eller andra institutioner som styr det. Systemet fungerar genom att investerare investerar sina kryptovalutor och andra digitala tillgångar i låneplattformar, som sedan ger låntagare tillgång till lån med löptider från några veckor till flera år. Låntagarna betalar sedan ränta och avgifter på sina lån, vilket skapar avkastning för investerarna. Alla transaktioner sker på blockchain-plattformen, vilket gör det säkert, transparent och decentraliserat.

Krypto-krediter

Yield farming

Yield farming involverar att man använder olika tokens och finansiella instrument för att skapa en hög avkastning. För att kunna göra detta måste man först undersöka marknaden och ta reda på vilka tokens som erbjuder den högsta avkastningen. När man har valt en token måste man sedan analysera det aktuella priset och välja strategier som kommer att leda till maximal avkastning. Efter det kan man börja använda olika strategier som flash loans, liquidity mining och arbitrage trading för att maximera sin avkastning. Alla dessa strategier involverar att man använder olika tokens, lån och andra DeFi-verktyg för att skapa en hög avkastning.

Yield farming

De bästa kryptovalutorna för staking

Tezos är en decentraliserad programvaruplattform som använder blockchain-teknik för att skapa deklarativa smarta kontrakt. Det är en av de ledande kryptovalutorna som används för staking och ger höga belöningar. Fördelarna med Tezos är att det har ett väletablerat nätverk och erbjuder låga transaktionsavgifter. Det erbjuder också ett stort antal stakingspooler, vilket gör det enkelt att investera. Tezos har ett relativt högt marknadsvärde, vilket innebär att du kan investera stora summor utan att behöva oroa dig för volatilitet.

De bästa kryptovalutorna för staking

Decentraliserade finansapplikationer

DeFi-applikationer är applikationer som bygger på blockchain-tekniken och möjliggör för användare att ta del av finansiella tjänster som lån, sparande, handel och investeringar. DeFi-applikationer erbjuder en rad olika fördelar jämfört med traditionella finansiella tjänster. Det mest uppenbara är att de är helt decentraliserade, vilket innebär att de inte är relaterade till något centraliserat företag, regering eller myndighet.

Decentraliserade finansapplikationer

Passiv inkomst från kryptovalutor

Passiv inkomst är en inkomst som man tjänar utan att behöva arbeta eller faktiskt göra något. Detta betyder att man kan tjäna pengar även när man inte är upptagen med andra sysslor. Det finns olika typer av passiv inkomst, som fastighetsinvesteringar, aktiehandel, ränteinvesteringar, fondhandel och kryptovalutor.

Passiv inkomst från kryptovalutor

Säkra lån med kryptovalutor

Decentraliserade lån (DeFi) är en ny form av finansiella tjänster som har skapats i samband med den snabba expansionen av blockchain-teknologi. Genom DeFi kan användare låna ut kryptovalutor till andra med hjälp av smarta kontrakt som körs av blockchain-nätverk. Detta innebär att långivare kan ta ut en viss ränta från låntagarna, och dessa lån kan vara mycket säkra med minimal risk för båda parter.

Säkra lån med kryptovalutor

DeFi-plattform

En DeFi-plattform möjliggör decentraliserade finansiella produkter och tjänster. Det finns olika typer av DeFi-plattformar, men de flesta har följande gemensamma funktioner: Decentraliserad infrastruktur: DeFi-plattformen använder blockchain-teknik för att skapa en decentraliserad infrastruktur som är öppen och tillgänglig för alla. Det betyder att inga centrala aktörer behövs för att hantera eller styra transaktioner eller data. Öppna protokoll: DeFi-plattformar har öppna protokoll som gör det möjligt för utvecklare att skapa och integrera applikationer och tjänster på plattformen. Smarta kontrakt: Smarta kontrakt används för att automatisera transaktioner och processer mellan parter på plattformen. Decentraliserade applikationer (DApps): DApps ger användarna möjlighet att ta del av olika finansiella produkter och tjänster utan att behöva lita på en central aktör.

DeFi-plattform

Kryptolån

Kryptolån fungerar ungefär på samma sätt som vanliga lån, men med större användning av blockchain-teknologi. Med ett kryptolån kan både låntagare och långivare förbättra sina finansiella villkor genom att utnyttja de säkra, automatiserade funktionerna som erbjuds av blockchain-teknologin. Låntagaren kan förbättra sina villkor genom att dra nytta av de lägre räntorna som erbjuds av kryptolån, medan långivaren kan dra nytta av den högre räntan som erbjuds för att investera i kryptomarknader.

Kryptolån

Liquiditetspool

En liquiditetspool är en tjänst som möjliggör för användare att dela pooler av digitala tillgångar med andra användare. Poolerna är decentraliserade och bygger på blockchain-teknologi. I en liquiditetspool kan användare bidra med digitala tillgångar som de vill dela med andra, och de kan också ta ut digitala tillgångar från poolen. Poolerna är uppdelade i olika ”noder”, vilket innebär att användare kan hålla separata pooler av digitala tillgångar som kan delas mellan olika användare.

Liquiditetspool

DEX-aggregator

En DEX-aggregator är en typ av plattform som används för att sammanföra orderboken från flera olika decentraliserade utbyten. Det är ett verktyg som möjliggör att användare kan jämföra priser på olika utbyten och hitta den bästa prisen för ett givet kryptovaluta-par. Aggregatorn fungerar som en mellanhand som samlar in data från flera olika utbyten, analyserar dem och sammanställer dem på ett enda ställe. Aggregatorn tar även hand om alla transaktionsavgifter som uppstår när man handlar på olika utbyten.

DEX-aggregator

Flashloan

Flash-lån är en form av decentraliserad finans som ger användare möjlighet att få snabba krediter. Det är en typ av lån som du kan ta ut från protokoll som är kopplade till blockchain, som ethereum. Det finns ingen kreditprövning eller andra formella processer som behövs för att ta ett flash-lån, vilket gör det till en mycket enklare process än traditionella lån.

Flashloan

Liquiditetsförsörjning

Liquiditetsförsörjning är ett system som hjälper till att hantera transaktioner som utförs mellan olika parter. Syftet med systemet är att skapa ett decentraliserat finansiellt system som skyddar användarnas tillgångar samtidigt som det ger dem möjlighet att få tillgång till likviditet. Det är ett sätt att hantera kryptovaluta-transaktioner mellan olika parter, så att de kan undvika att fastna i konflikter eller problem.

Liquiditetsförsörjning


Back to top