Bitcoinkunskap.se

Plånböcker och lagring

Digitala plånböcker

En digital plånbok, även kallad e-plånbok eller cryptocurrency-plånbok, är ett program eller en webbplats som tillåter dig att ta emot, lagra och skicka kryptovalutor. Varje digital plånbok har en unik adress som används för att motta och skicka kryptovalutor. När du skickar kryptovaluta från din digitala plånbok, måste du ange mottagarens unika adress för att säkerställa att transaktionen slutförs.

Digitala plånböcker

Mobilplånböcker

En mobilplånbok är en applikation som kan installeras på din smartphone eller surfplatta för att hantera dina kryptovalutor. Det finns olika typer av mobilplånböcker, såsom ”hot”- eller ”cold” wallets, som skiljer sig åt i hur de lagrar dina valutor. Hot wallets lagrar dina valutor på Internet, medan Cold wallets lagrar dem offline.

Mobilplånböcker

Kallförvaring

Kallförvaring är en teknik som används för att lagra kryptovalutor offline. Det innebär att de inte är anslutna till en nätverksanslutning, vilket gör det svårt för hackere att få åtkomst till dem. Alla typer av kryptovalutor kan lagras offline med kallförvaring. Det finns olika metoder för att göra det, som USB-minnen, hårddiskar och pappersplånböcker.

Kallförvaring

Självförvaring

Självförvaring är när du förvarar dina kryptovalutor direkt på din egen hårdvara eller mjukvara. Detta innebär att du äger och kontrollerar kryptovalutorna och att de inte är lagrade på en tredje parts server. Det finns två typer av självförvaring: mjukvarubaserad självförvaring (ofta kallad "hot storage") och hårdvarubaserad självförvaring (ofta kallad "cold storage").

Självförvaring

Wallets

En wallet är ett program som hanterar transaktioner och lagrar dina kryptovalutor. Den genererar unika adresser för att möjliggöra transaktioner och skapar privat nyckel som du behöver för att kunna spendera sina tillgångar. Det lagrar även historiken över alla transaktioner som du har utfört. Alla wallets har en unik identifierare som kallas för public key, som används för att mottaga och ta emot betalningar.

Wallets

MetaMask

MetaMask är ett webb- och mobilbaserat verktyg som låter dig lagra och hantera dina kryptovalutor. Det är också en plånbok till Ethereum-blockkedjan, vilket gör det till ett användbart verktyg för de som försöker ta del av alla de nya applikationer som byggs på Ethereum-blockkedjan. För att använda MetaMask måste du först skapa ett konto. När det är gjort kan du börja lägga till olika kryptovalutor som du vill hantera. MetaMask stöder de flesta populära kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum, Litecoin etc. När du har lagt till dina valutor kan du börja göra transaktioner med dem. Du kan sända, ta emot och byta olika kryptovalutor direkt från MetaMask-plånboken. För att utföra transaktioner måste du koppla plånboken till en Ethereum-nod, vilket vanligtvis görs via MetaMasks egen infrastruktur. Det innebär att du inte behöver ladda ner hela blockkedjan själv.

MetaMask

Säkra och bevara kryptovalutor

En kryptovaluta-plånbok är ett programvara eller en online-tjänst som du använder för att bevara dina kryptovalutor. Det ger dig möjlighet att skicka och ta emot digitala tillgångar samt se historiken över dina transaktioner. Plånböcker kommer i många olika former såsom mobila plånböcker, webbplatsplånböcker och skrivbordsplånböcker.

Säkra och bevara kryptovalutor

Säkerhetskopiering av plånböcker

En plånboks säkerhetskopiering är en kopia av den data som lagras i din plånbok. Det kan vara en fil eller ett antal filer som har samma information som den data som finns i din plånbok. Det finns flera olika typer av plånböcker som kan säkerhetskopieras, till exempel programvarubaserade plånböcker, hårdvarubaserade plånböcker och webbplatsbaserade plånböcker.

Säkerhetskopiering av plånböcker

Förvaring av kryptovalutor på börs

En kryptobörs är en webbplats som tillåter dig att handla kryptovalutor. På börsen kan du köpa, sälja och förvara dina kryptovalutor. De flesta börser har ett intuitivt gränssnitt som gör det lätt att hantera dina digitala tillgångar utan tekniska förkunskaper. Börsen skyddar också dina tillgångar genom att erbjuda ett extra lager av säkerhet, såsom 2-faktorsautentisering.

Förvaring av kryptovalutor på börs

Plånböcker för kryptovalutor

En plånbok för kryptovalutor är ett verktyg som används för att lagra, skicka och ta emot digitala mynt. Plånböcker är den enda säkra metoden för att hantera dina kryptovalutor, eftersom de är det enda stället som du har fullständig kontroll över dina tillgångar. Plånböcker kan ta formen av fysiska enheter såsom USB-minnen eller speciella papperplånböcker, eller de kan vara programvara som laddas ner och installeras på din dator eller mobiltelefon.

Plånböcker för kryptovalutor

Återhämtning av förlorade kryptovalutor

De vanligaste orsakerna till att man förlorar sina kryptovalutor är: Otillbörlig användning av plånböcker - Om du inte lagrar dina kryptovalutor på en säker plånbok kan de stjälas eller hackas. Felaktiga transaktioner - Om du skickar dina kryptovalutor till fel adress eller använder en felaktigt formaterad adress kan de aldrig nå mottagaren och dina pengar går förlorade. Försumlighet - Om du glömmer din privata nyckel eller lösenord till din plånbok kan du inte längre komma åt dina pengar.

Återhämtning av förlorade kryptovalutor

Paper wallet

En paper wallet är ett fysiskt dokument som innehåller dina privata nycklar. Det ger dig en offline-plånbok som inte är ansluten till internet, vilket gör den mer säker. Det kan skrivas ut på ett vanligt papper eller annat material, vilket gör det lätt att lagra och transportera. De två viktigaste delarna av en paper wallet är den privata nyckeln och den offentliga adressen. Den privata nyckeln fungerar som ditt lösenord och skyddar din Bitcoin från obehöriga transaktioner. Den offentliga adressen är den som andra människor kan använda för att skicka Bitcoin till dig. Du behöver båda för att kunna skicka och ta emot Bitcoin.

Paper wallet


Back to top